Bønner

 

Bønner er et klassisk og vel nærmest uundgåeligt tilbehør i det mexicanske køkken.
Der findes forskellige variationer og vi kommer rundt om det fleste af dem. Men her drejer det sig om “Frijoles de la olla” – altså – bønner i gryde.

Du skal bruge:

  • 500 g. tørrede pintobønner (enten brune eller sorte)
  • 2 salatløg, finthakkede
  • Salt
  • Du kan også tilsætte nedenstående. Men retten smager fint uden:
    • Epazote
    • Bacon i skiver
    • Hvidløg
    • Laubærblade

Start med at skylle bønnerne og rens dem for små urenheder. Der kan, hvis man er uheldig, snige sig et par små sten ind i posen. Lad dem stå i rigeligt vand natten over.

Dagen efter hælder du vandet fra bønnerne. Bring ca. 2 liter vand i kog, tilsæt bønner og løg, kog op og lad det hele simre i 2 timer eller indtil de er helt møre og bløde.
Du kan med fordel tilsætte hvidløg og laurbærblade når du koger bønnerne, men det er helt op til dig.

Når bønnerne er færdige kan du gøre to ting. Vi starter med den lette:

1. Tilsæt epazote, smag til med salt og kog yderligere i 30 min. Tilsæt eventuelt mere vand hvis nødvendigt.

Eller!

2. Steg bacon på en varm pande. Når baconen begynder at blive sprødt, hælder du vandet frijoles_queso_chilifra bønnerne og steger sammen med baconen. Hvis du ønsker en stærk udgave kan du tilsætte lidt frisk jalapeño eller anden chili og stege med.

Smag til med epazote, eventuelt lidt salt og steg i ca. 30 min. Tilsæt vand hvis retten bliver for tør.

Når vandet er kogt helt fra og er blevet til en tyk sauce er bønnerne klar.
Top dem med queso fresco eller smuldret feta og lidt hakket koriander og server dem som lækkert tilbehør eller i en tortilla.

Velbekomme!

Advertisement

18 Comments Tilføj dine

  1. Pingback: Sopes – Mexibro

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s