Al pastor

I Mexico City ses den i de fleste streetkitchens. Den laves på opretstående ruller, præcis som vi kender det fra Shawarma. Og taco al pastor har netop sin oprindelse fra denne. Libanesiske immigranter tog i slutningen af 1800-tallet shawarmaen med sig til Mexico. En dag, eftersigende i 1930´erne, fik et kvikt hoved den idé at erstatte lammekødet med svinekød og marinere det i achiote. Det viste sig, at være en glimrende idé og med eet var “Taco al pastor” født! Navnet betyder, nogenlunde frit oversat, “hyrdens taco” – det, tidligere nævnte, kvikke hoved var nemlig en hyrde fra Mexico.

Men nu til opskriften. Du skal bruge god tid på at marinere. Jeg har prøvet alt fra 4 til 36 timer. Marinaden smager forholdsvist kraftigt, så ligegyldigt hvor kort eller lang tid du marinerer, får du masser af smag. Og som altid, jo længere tid, jo mere smag.

Du skal bruge:

 • 5 Guajillochilier, uden stilk og frø (kan købes i Føtex)
 • Æblecidereddike
 • 3 fed hvidløg
 • 2-3 nelliker
 • Spidskommen
 • Achiote (se opskrift her – alternativt kan du købe det her)
 • 1 dl ananasjuice (man kan også bruge appelsinjuice, men jeg foretrækker ananas)
 • Bacon i tynde skiver
 • 500 g nakkefilet
 • Majsolie
 • 1 løg
 • Salt
 • Ananas skåret i små stykker

Lad chili og æblecidereddike simre i en pande i ca. 15 min. eller indtil chilierne er bløde.IMG_2229 Tilsæt hvidløg, spidskommen, nelliker og achiote og blend det hele sammen i en blender. Det skal være en fin masse uden klumper. Tilsæt eventuelt mere vand eller eddike, hvis nødvendigt. Hæld blandingen tilbage i panden, tilsæt ananasjuice, kog ind i ca. 10 min og lad derefter køle af.

Skær  kødet i skiver af ca. 1 cm. tykkelse og bank flad. Bland kød og marinaden sammen og lad hvile på køl i min. 4 timer.
Nu har du to muligheder:

1.
Steg kødet direkte på panden sammen med små stykker ananas

eller

2.
Tænd ovnen på 190 grader og gør et ovnfast fad klar.IMG_2381
Nu skal kødet stables. Forestil dig en shawarma. Jeg plejer at lave en kugle af sølvpapir som base, læg derefter en skive kød ovenpå, efterfulgt af 1-2 skiver bacon, derefter en skive kød, e.t.c. Hold det hele sammen med et træspyd eller lignende.

Steg kødet i 1 time. I og med at kødet er så tynd skåret, burde det være passende tid, ellers tjek løbende.
Hvis du vil, kan du stege et par skiver ananas sammen med kødet ellers gem den til senere.

Skær kødet i tynde skiver og steg på panden sammen med de små stykker ananas. Denne sidste del gør kødet dejligt sprødt.

Det hele serveres i en majstortilla, top med finthakket løg, frisk koriander og eventuelt enal pastor lækker salsa verde.

Jeg har brugt lidt tid på at finde den rigtige balance i forhold til sprødhed, mængde af marinade, om ananasen skal steges eller ej, e.t.c. Mit bedste tip er at prøve sig frem, indtil du finder din foretrukne version. Nu kender du ihvertfald min.

Rigtig god fornøjelse.

 

Advertisement

8 Comments Tilføj dine

 1. Rikke siger:

  Hej Mexibro!
  Jeg mener, det var denne opskrift, jeg brugte til at lave al pastor engang sidste år. Dengang havde jeg ikke anskaffet mig achiote inden, og kan heller ikke nå at fremskaffe det denne gang :/ dog mener jeg, at der var en opskrift på “achiote” uden achiotefrø, som jeg mener indeholdte blandt andet hvidløgspulver, lønpulver og mange andre krydderier. Resultatet blev rigtig godt på trods af den manglende achiote, så jeg håber lidt, du stadig har den opskrift liggende og i så fald vil sende den til mig?
  Mvh Rikke

  Liked by 1 person

  1. jonlynge siger:

   Hej Rikke
   Det må være denne.
   God fornøjelse 🙂
   Hilsen Jon/Mexibro

   Achiote:
   -1,5 tsk paprika
   -1 spsk hvidvinseddike / eller limejuice
   -1 tsk oregano
   -1 fed hvidløg / eller hvidløgspulver
   -1/2 tsk spidskommen

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s