(Scroll down for english version)
Som med mange mange retter i det mexicanske køkken, findes denne salsa i et hav af variationer! Derfor er denne opskrift een blandt mange udgaver af salsa macha. Du kan, i stedet for peanuts, bruge mandler eller pekannødder eller i stedet for arbolchili bruge chipotle, guajillo eller ancho, e.t.c.
Hvis du er løbet tør eller ikke kan få fingrene i nogle af disse chilier, kan du erstatte med almindelige knuste chilikerner eller – hvis du ikke er bange for at gøre salsaen ekstra stærk – thaichilier!
Jeg har valgt denne udgave, først og fremmest fordi den smager godt, men især fordi den indeholder peanuts. Det gør noget godt ved styrken og er et perfekt kompliment til den stærke arbolchili. Og hvad bedre er, peanuts passer perfekt til kylling.
Du skal bruge:
- 12 arbol chili
- 1 dl. smagsneutral olie
- 1 dl. usaltede peanuts (eller andre nødder, såsom mandler)
- 2 spsk. sesamfrø
- 3 fed hvidløg
- 1 chipotlechili fra dåse
- 1 dl. æblecidereddike
- Honning
- Salt
Sådan gør du:
Fjern kerner og stilk fra alle chilierne. Hvis du bruger arbol kan du med fordel rulle dem i mellem hænder for at frigøre kernerne.
På en pande varmes olie, peanuts, sesamfrø og hvidløg varmes op ved medium varme. Rør jævnligt rundt og forsæt indtil peanutsene, sesamfrøene og hvidløgene er gyldne. Det tager cirka 5 min. Tag af varmen, tilsæt chilierne og lad trække i ca. 15 min.
Overfør blandingen til en blender, tilsæt eddike, salt og honning og blend grundigt indtil helt jævn konsistens.
Smag til med salt en sidste gang. Olien og peanutsene kan let gøre salsaen flad, så det er vigtig, at give lidt dybde med saltet.
Hæld over i lufttæt glas og server til tacos eller som tilbehør til kød, fisk eller kylling. Den kan fint holde sig i køleskabet i et par uger.
Og nu vi er ved salsa macha og de mange variationer, så kommer her en lidt mere simpel version, uden peanuts og chipotle.
Du skal bruge:
- 2,5 dl olivenolie
- 20 arbolchili
- 4 fed hvidløg
- Salt
Varm olien i en pande over medium varme. Tilsæt hvidløg og steg indtil olien så småt begynder at boble, tilsæt chilier, rør hurtigt rundt og tag af varmen. Chilierne skal kun have et øjebliks varme. Får de for meget bliver de brankede og bitre. Lad det hele køle og trække. Det kan let tage min. 1 time.
Put derefter alle ingredienser i en blender og blend indtil jævn konsisten, smag til med salat og og server.
Rigtig god fornøjelse!
———————————-
English version:
As with many dishes in the mexican cuisine, this salsa comes in many variations, so this recipe is one of many versions of salsa macha. Instead of peanuts, you can use almonds or pecans or instead of arbolchili use chipotle, guajillo or ancho, e.t.c.
Ingredients:
- 12 arbol chili
- 1/2 cup of vegetable oil
- 1/2 cup unsalted peanuts (or other nuts, such as almonds)
- 2 tbsp. sesame seeds
- 3 cloves garlic
- 1 canned chipotlechili canned
- 1 /3 cup of cider vinegar
- Honey
- Salt
Remove seeds and stems from the chilies.
In a frying pan heat oil over medium heat, add peanuts, sesame seeds and garlic. Stir occasionally and continue until the peanuts and sesame seeds are golden. Remove from heat, add the chilies and let rest for about 15 min.
Transfer the mixture to a blender, add vinegar, salt and honey and combine thoroughly until smooth consistency.
Season with salt one last time if needed. The oil and peanuts easily makes the salsa flat, so adding a little depth is important.
Pour into an airtight container and serve with tacos, meat, fish or chicken.
And finally, here’s a more simple version, without peanuts and chipotle.
Ingredients:
- 1 cup of olive oil
- 9 oz / 250 g. dried arbol chili
- 4 cloves garlic
- Salt
Heat the oil in a frying pan over medium heat. Add the garlic and fry until the oil starts making small bubbles, add the chillies, cook for a few seconds, remove from the heat and let cool.
Transfer all the ingredients to a blender and blend until smooth, season with salt and serve.
One Comment Tilføj dine