En absolut klassiker i det mexicanske køkken. Navnet betyder frit oversat “ammende svin” og henviser til, at man traditionelt bruger et helt svin, der ikke er ældre end at det stadig ammer. Man steger det i en jordovn (læs mere om jordovne her) pakket ind i bananblade i flere timer. Den lange tid i ovnen gør kødet mørt, smagfuldt og ikke mindst trevlet.
Man kan dog fint lave den i en almindelig ovn. Teknikken er stort set den samme, hvor man pakker kødet ind i bananblade og dækker med staniol. Jeg har lavet den både med og uden bananblade og resultatet bliver det samme.
I denne opskrift skal du bruge achiote. Det er en meget essentiel ingrediens i denne ret og er svær at undvære. Man kan købe det i flere Irma-butikker rundt omkring i landet og forskellige web-shows. Se en oversigt her.
Du kan dog også erstatte det med denne blanding:
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. hvidløgspulver
- 1 tsk. limejuice
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. løgpulver
Der er sikkert mange, der er lodret uenige i at achiote kan erstattes med denne blanding, da achiote er lavet på annattofrø. Men engang i mellem må man jo bruge det man har.
Du skal bruge: (til 4 personer)
- 1½ kg. svinekød skåret i store bøffer/tern (fx. nakkefilet- eller steg. Jeg bruger ofte koteletter med skaft og det fungerer glimrende)
- 2½ dl. appelsinjuice
- 1 dl. vand
- 3 spsk. eddike
- 100 g. achiote
- ½ løg
- 1 fed hvidløg
- Mexicansk oregano (du kan fint bruge “almindelig” oregano)
- ½ spsk. spidskommen
- 3-4 peberkorn
- Salt
- Bananblade
- Syltede rødløg
- 10-12 Majstortillas
Læg bananbladene i blød i vand – de skal ligge i mindst 30 min.
Bland juice, vand, eddike, achiote, løg, hvidløg, oregano, spidskommen, salt og peberkorn i en blender eller rør sammen til alle ingredienser er opløste og rørt godt sammen.
Læg bananblade i et ovnfast fast (lad bladene hænge udover kanten, så du kan dække kødet til), læg kødet i og hæld marinaden over. Dæk til med bananblade og staniol og lad marinere i 30-60 min.
Varm i mellemtiden ovnen op til 165 grader.
Sæt fadet i ovnen og lad stege i 2 timer – eller indtil kødet er til at trække fra hinanden
med to gafler. Du kan også skrue varmen helt ned til 95 g. og lade kødet stege i 4-5 timer, jo længere stegetid, jo bedre.
Giv eventuelt kødet lidt salt inden servering.
Server i majstortillas toppet med syltede rødløg.
Rigtig god fornøjelse og velbekomme!
3 Comments Tilføj dine