Flour tortillas

Som man forelsker sig i hjemmelavede corn tortillas, forsvinder brugen og nødvendigheden af hvedemelstortillas. For mig er duften af masa harina en absolut uimodståelig og essentiel del af det mexicanske køkken og den vil jeg nødigt undvære. Men skal man bruge hvedemelstortillas, så skal de i dén grad være hjemmelavede!
De stammer oprindeligt fra Mexico, men man forbinder  dem i højere grad med tex-mex-køkkenet og det kan der faktisk være en god grund til.
Eftersigende blev hvedemelstortillas nemlig opfundet af jødiske familier, der, for at komme så langt væk fra den spanske inkvisition som muligt, havde bosat sig i det nordlige Mexico. De bosatte sig så langt oppe som i Texas og det sydlige Californien, der dengang begge var mexicanske. Majsmel var ikke kosher og de erstattede det derfor med hvedemel. Hvedemelstortillaen blev mere og mere populær og udbredt. Da begge stater senere blev amerikanske, blev den derfor en naturlig del af tex-mex-køkkenet.

Svinefedt indgår normalt som en del af opskriften. Det kan erstattes med såkaldt “vegetable shortening”, altså et vegetabilsk fedtstof der er fast ved stuetemperatur. Kokosolie er derfor et godt alternativ. Det giver dog en lidt sødlig smag til tortillaen, men fungerer ganske fint.
Hvis man helt vil undgå fedt eller kokosolie er der også en opskrift uden.

Du skal bruge:

 • 500 g. hvedemel
 • 5 spsk. svinefedt eller kokosolie eller halvt af hvert
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. salt
 • 2 dl. vand

Bland hvedemel, bagepulver og svinefedt sammen. Ælt det godt indtil fedtet er helt blødt og opløst i melet.

Tilsæt halvdelen af vandet og rør godt rundt. Tilsæt gradvist resten af vandet og ælt. Tilsæt en smule mere vand hvis nødvendigt. Dejen skal ikke være ligeså blød og smidig som en normal bolledej, men mere hård.

Lad dejen hvile under et viskestykke i 30 min. og form derefter 10-12 kugler.

Tænd i mellemtiden en pande på medium varme.

Rul hver kugle fladt ud med en kagerulle, til en diameter på ca. 20 cm. Tilsæt eventuelt lidt ekstra mel, hvis dejen klistrer til bordet eller rullen.

Varm enkeltvis på den varme pande. Pas ikke at give for meget varme eller for lang tid på panden. Max 30-40 sekunder på hver side. Får de for meget, bliver de sprøde og hårde og er ikke til at bruge. De er færdige så snart du kan se små brune pletter på tortillaen.

Hold varme i er viskestykke og server sammen med er hav af opskrifter her fra siden, eksempelvis: quesadillas entomatadas, chorizo con huevo, tequila- og mango marineret svinekød eller barbacoa.

Opskrift uden svinefedt

Du skal bruge:

 • 7 dl. hvedemel
 • 1 tsk. salt
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 dl. vindruekerne- eller raspolie
 • 2½ dl. varmt vand

Bland mel, salt og og bagepulver i en skål. Tilsæt langsomt olie og vand og bland godt sammen.
Ælt efterfølgende dejen kort og del op i 14-16 lige store stykker. Lad hæve i 15 min. under et viskestykke.

Derefter samme fremgangsmåde som ovenstående.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme!

Advertisement

8 Comments Tilføj dine

 1. Pingback: Birria – Mexibro

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s