I flere opskrifter her på siden indgår achiote som ingrediens. Smagen er sødlig og krydret og farven er meget rød. Den kommer fra de små røde annattofrø, også kaldet achiotefrø. Når den enten kommer i forbindelse med lidt vand eller knuses, farver de ALT hvad de kommer i nærheden af, så vær lidt forsigtig.
Achiote bruges blandet andet til cochinita pibil og al pastor.
Annattofrø kan købes her.
Et par noter inden vi går til opskriften:
- Du kan med fordel riste krydderierne kort på en pande. Det frigiver en masse aromaer.
- Ligeså med hvidløget. Rist på en pande indtil pletvis brændt. Det fjerner den hårdeste duft og smag af hvidløg.
- Brug en mindre blender, eksempelvis en grønthakker eller kværn krydderierne i en kaffekværn inden du benytter en normal blender. Det kan nemlig være svært at få blendet det fint nok i en større blender.
Du skal bruge (til ca. 1 dl):
- 3 hele nelliker
- 1 laurbærblad
- ½ dl. annattofrø
- 2 tsk. korianderfrø
- 2 tsk. hel spidskommen
- 2 tsk. mexicansk oregano (du kan også bruge “almindelig” italiensk oregano)
- 1 tsk. sorte peberkorn
- 1 tsk. salt
- 4 fed hvidløg
- ½ dl. hvidvins- eller æblecidereddike
- 1 tsk. fintrevet limeskal
- 1 tsk. fintrevet appelsinskal
I en blender eller krydderihakker blendes nelliker, laubærblade, annattofrø, korianderfrø, spidskommen, peberkorn og salt. Fortsæt indtil alle ingredienser er blevet til fint pulver.
Tilsæt hvidløg, eddike, lime- og appelsinskal og fortsæt med at blende indtil alle ingredienser er blevet til en fin blød puré.
Hæld på en lufttæt beholder og sæt i køleskabet. Achioten kan fint holde sig i 2-3 uger, alternativt kan du fryse den ned.
2 Comments Tilføj dine