Chile en nogada

Den 16. september fejrer Mexico sin uafhængighedsdag. En central del af fejringen landet over er selvfølgelig maden og her er chile en nogada helt uundgåelig. Den består af en poblanochili fyldt med kød, frugt, rosiner og mandler, paneret i æg og mel, stegt i olie og derefter overhældt med en sød valnøddesauce, toppet med persille og granatæblekerner. Og det er netop farverne på toppingen, der gør den så særligt velegnet til Mexicos nationaldag. De er nemlig samme farve som det mexicanske flag – rød, hvid og grøn. Der er derfor tale om en helt særlig patriotisk ret, der af mange også nævnes som Mexicos egentlig nationalret, selvom andre holder hårdt fast i, at det uomtvisteligt er mole poblano, der besidder den titel.
Hvor stammer retten egentlig fra? Ligesom med mole poblano skal vi forbi et af klostrene i byen Puebla, hvor nonnerne havde en helt særlig evne til at udvikle de skønneste retter. Da den mexicanske kommandør, Augustin de Iturbide, havde underskrevet Mexicos aftale om uafhængighed i byen Veracruz, rejste han efterfølgende til Mexico City. Undervejs stoppede han i Puebla, hvor byens indbyggere ville fejre ham og uafhængigheden med en stor fest.  De lokale nonner ville lave en særlig ret til kommandøren med lokale råvarer – retten blev til chile en nogada.

Denne opskrift bruger poblanochili, men du kan til også bruge grøn peber.

Du skal bruge:

 • 6 poblanochili (eller grøn peber)
 • 3 æg, delt op i hvider og blommer
 • ½ tsk. salt
 • 100 g. hvedemel
 • 8 dl. raps- eller solsikkeolie
 • Kerner fra et granatæble
 • 1 bundt bredbladet persille

Fyld:

 • 2 spsk. solsikkeolie
 • 1 løg, finthakket
 • 1 fed hvidløg
 • 8-10 tomater, finthakkede
 • 2 æbler, finthakkede, uden kernehus
 • 1 pære, finthakket uden kernehus
 • 2 modne ferskner, finthakkede
 • 1 spsk. sukker
 • 250 g. hakket oksekød
 • 250 g. hakket flæsk
 • 50 g. mandelsplinter
 • 50 g. rosiner

Valnøddesauce:

 • 200 g. ricotta eller philadelphia
 • 2½ dl. mælk eller creme fraiche
 • 50 g. sukker
 • 1 tsk. hvidvinseddike
 • 500 g. valnødder, lagt i blød i mælk natten over

Dagen inden lægges valnødderne i blød. Jeg brugte lang tid på at fjerne skindet fra selve valnødderne, faktisk for lang tid. Resultatet er, at man undgår bitte små stykker af det brune skind i valnøddesaucen. Men det gør, efter min mening, ingen forskel i forhold til smagen. Brug derfor tiden på noget andet og mere fornuftigt. Hvis du vælger ikke at fjerne skindet, behøver du ikke lægge nødderne i blød dagen inden. Gør det blot når du starter, så de bløder lidt op og bliver lettere at blende.

Start med at lave fyldet.
På en pande steges det hakkede løg og hvidløg i lidt olie indtil klare. Tilsæt de hakkede tomater og frugter og derefter sukker. Lad simre under låg i ca. 20 min.

På en anden pande brunes kødet. Smag lidt til med et lille nip salt. Når alt kødet er brunet, tilsættes frugtblandingen fra den anden pande. Derefter tilsættes mandler og rosiner. Lad simre uden låg og kog ind i cirka 10 min. Sæt derefter til side.

Valnøddesauce:
I en blender mixes philadelphia, mælk eller creme fraiche, sukker, sherry og valnødder. Blend kraftigt til helt fin og jævn. Smagen skal være sød, men kan godt tåle et lille nip salt. Smag til efter din smag.

Chilier:
I fald du bruger friske poblanochili (skal du først og fremmest skynde dig, at fortælle mig, hvor man kan købe dem!) eller grøn peber, skal du først riste dem på en pande, til skindet bliver pletvist sort og bobler op. Læg derefter i en plastikpose i 15-20 min. og fjern derefter skindet.
Bruger dem fra dåse er de lige til at bruge og du behøver ikke gøre yderligere.

Skær en lang ridse langs chilien og fjern kernerne, men lad stilken sidde.
Put fyldet i chilierne og sæt til side

Pisk æggeblommerne og sæt til side. Pisk derefter æggehviderne indtil helt stive. Vend halvdelen af de piskede æggeblommer sammen med de piskede hvider og et nip hvedemel. Vær forsigtig og opmærksom på, at du ikke slår luften ud af blandingen.

Vend de fyldte chilier i mel og derefter i æggeblandingen.
I en pande varmes olien op til medium til høj varme. Læg derefter 1-2 chilier af gangen (afhængigt af hvor stor din pande er) og steg i olien på alle sider. Steg indtil æggeblandingen er sprød. Tag derefter af varmen og læg på fedtsugende papir.

Inden servering hældes valnøddesaucen over chilien og toppes med granatæblekerner og hakket persille.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s