Teleras

Det er oplagt at beskrive Teleras som Mexicos version af franskmændenes baguette – eller er det omvendt? Men hvorfor overhovedet drage den sammenligning? Jo, for eftersigende kom inspirationen til Teleras og Bolillos da Mexico var besat af Frankrig i midten af 1800-tallet.
Mexicanere brugte dejen fra baguettes til at lave bolillos, der er et mindre aflangt brød, spidst i hver ende og med en sprød overflade. Teleras er som opskriften viser nedenfor, lidt større og har en tekstur, der gør det muligt at holde på en masse ingredienser, men samtidig blødt at bide i. Når man fylder Telera, kalder man det en Torta!

Hver en region i Mexico har sin egen tradition for Tortas. I Guadalajara fyldes den med roast beef, skinke eller milanesa og i Monterrey og Sonora er Carne Asada, altså grillet kød, favoritten.
En anden klassiker er “Molletes“. Teleraen halveres og toppes med frijoles og ost. Varm i ovnen indtil osten er smeltet og top med salsa fresca. Opskriften finder du her.

I virkeligheden kan man fylde hvad som helst i en Telera og kalde det for en Torta. Men på denne blog prøver vi jo at holde en nogenlunde ren mexicansk stil, så siden vil løbende blive opdateret med forskellige opskrifter og forslag. Du kan allerede nu tage udgangspunkt i opskriften på en Steak taco og bruge en Telera i stedet. Tilsæt et par skiver avocado, bønner, en skive løg eller to og smør lidt crema mexicana eller mayonaise på Teleraen og du har en skøn Steak Torta!

Du skal bruge:

  • 3,5 dl vand
  • 2,5 tsk tørgær eller halv pakke frisk gær (ca 24 g)
  • 2,5 dl varm sødmælk (ca. 35 °)
  • 800 gram hvedemel
  • 4 tsk salt
  • 1 spsk sukker

Opløs gæret i vandet og tilsæt efterfølgende den varme mælk.

I en anden skål blandes mel, salt og sukker godt sammen. Tilsæt melblandingen til gærblandingen og rør rundt ved lav hastighed. Skru gradvist op for hastigheden på røremaskinen indtil den når max og du har en lækker og smidig dej. Den sidder nok godt fast om dejkrogen. Hiv dejen af og lad hæve i en skål dækket med viskestykke ved stuetemperatur i ca. 1 time eller indtil dobbelt størrelse. Sørg for at smøre skålen med lidt olie, så den glider lettere ud efter hævning.
Du kan med fordel stille den et lunt sted, fx. op af en radiator. Jeg har sågar forsøgt at tænde min ovn på 30° og efterfølgende ladet dejen hæve inde i ovnen med ovndøren åben. Det kan fint lade sig gøre.
Jeg har både ladet dejen hæve i et par timer og sågar i køleskabet natten over. Resultatet er naturligvis – jo længere hævetid, jo bedre dej, jo bedre telera.

Del dejen op i 10 lige store stykker. Form dem til helt runde kugler og sørg for at ælte lidt ekstra hvis der er revner i dejen. Læg dejen på et viskestykke, drysset med lidt mel eller direkte på et stykke bagepapir. Læg et viskestykke over og lad dem igen hæve i cirka 1 time.

Fjern viskestykket og form hvert stykke til en oval og aflang form.
På hvert stykke presses med en grydeske to aflange linjer langs dejen, så dejen nærmest deles op i tre stykker.
Læg på en stykke bagepapir og bag ved 220° i 10 min. Vend derefter panden og bag videre i ca. 15 min. eller indtil det lyder hult når du banker under bollen.

Server som Mollete eller fyld med dine favoritter – f.eks. Cochinita Pibil, Steak, kylling eller Chorizo. Kun dine smagsløg og fantasi sætter grænser.

Advertisement

5 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s