Texas Chaingang Chili

Jeg har altid være stor fan af Chili John. og jeg har altid sværget til hans opskrift på Chili Con Carne. Den slår aldrig fejl, aldrig. Flere vil skynde sig at råbe at “chili con carne INTET har med det ægte mexicanske køkken at gøre”. Det er egentlig også rigtigt nok, da denne ret hører til i kategorien Tex-Mex. Men det ændrer ikke på at den er fantastisk og også fortjener at blive lavet af og til. Men, da denne side hylder det mexicanske køkken og ikke Tex-Mex finder du kun opskriften skjult her på denne side.
I øvrigt mødte jeg engang Chili John, der som noget af det første fortalte mig, at jeg ikke måtte kalde retten for “chili con carne” – den hedder bare “CHILI”!

Jeg giver nu ordet videre til Chili John Rasmussen med en opskrift fra hans fantastiske bog “Jorden Rundt På 80 Kalorier”. Du kan læse mere om Chili John her.

Rigtig god fornøjelse!

Texas Chaingang Chili

Du skal bruge:

  • 1 kg. hakket løg
  • 10 fed finthakket hvidløg
  • 3 kg. oksetykkam i store grove tern
  • 2 spsk. stødt spidskommen
  • 3-Peber (består af 2 dele cayennepeber, 1 del hvid peber og 1 del sort peber)
  • 3 dåser hakkede tomater
  • 1 krus kaffe
  • 1 god (mørk) øl
  • 2½ dl. grøntsagsbouillon
  • 2-3 tsk. oregano
  • 2 spsk. chilipasta (vælg dine yndlingschilier, både tørrede (blød dem op i vand i ca. 30 min.) og friske og bland sammen. En hurtig udgave, der fungerer fint består af 2 dele syltede jalapeños og 1 del chipotlechili (fra dåse) Hak begge chilier fint og bland sammen.
  • Majsolie til stegning (oliven- eller raspolie er også fint)

– Løg og kød svitses sammen i en tykbundet gryde ved stærk varme

– Spidskommen, hvidløg og peber kommes i. Herefter kaffe, tomat og øl – lidt bouillon skade ikke. Kom oregano og chilipasta i, og lad chilien stå og småkoge ved jævn varme i mindst et par timer.

– Nu lader vi chilien hvile til næste dag, hvor kogningen genoptages. Efter yderligere et par timer er kødet ved at trevle og væsken i gryden er ved at opnå en sovset konsistens. Hvis chili´en bliver for tør kan man spæde til med lidt øl eller kaffe.

– Man jævner ikke en chili. Den koges ind uden låg. Der smages til med salt og evt. lidt mere chili for styrke.

– Brug bønner hvis du vil – men kun pintobønner!